For One Family, Adaptive Design Turned a 1960s Ranch House into a Home

The renovations are both beautiful and functional for the couple, their daughter and their young son, who uses a wheelchair for mobility.
N21ec03hom
The lowered kitchen island makes wheelchair access easy. Visual Comfort pendant lights illuminate the island’s work space; bamboo shades are by Taste Artful Interiors and Design, which did additional aspects of the project. Photography by Rob Brewster.

Starting Point
When Jackie and Jonathan Orent realized it was time to move, one requirement topped their must-haves: a single-level floor plan that would allow their son to live like everyone else in the house. Ben, nine, has cerebral palsy and is on the autism spectrum, and because he’s in a wheelchair, Jackie had to carry him up and down the stairs of their two-story Colonial in Pawtucket.

N21ec05hom

Photography by Rob Brewster.

As Ben got older and heavier, the family’s priority to find a more comfortable living space became pressing. When the Orents spied a 1960s ranch near the Barrington bike path, they decided an imaginative renovation could turn it into a home that would work for everyone.

“They wanted Ben to have access to every part of the house,” says Pat Connors of Brewster Thornton Group Architects, who led the project and has years of related design experience.

Since Ben needs constant monitoring, other items on the parents’ checklist included a kitchen with good sight lines into the dining and playrooms, an accessible bedroom and bathroom, and doorways with a five-foot turning radius. “We wanted a cozy, casual house where Ben could have his freedom,” Jackie says. “We also didn’t want that institutional look.”

It’s All in the Details
The home’s exterior got a refresh. A graceful ramp weaves its way from the driveway to the porch and front door. The sidewalk has a low enough slope that it doesn’t need a handrail. The enlarged entrance not only connects the garage to the main living space, it also provides an accessible approach to the backyard. Rolling barn doors throughout offer easy access to the mudroom and ramp, don’t eat up floor space and close off the dining area during breakfast. Features like these ensure the house is both attractive and workable.

N21ec02hom

Custom stained white oak floors warm up the kitchen and family room. The kitchen counter is a brushed natural stone; cabinets are Brookhaven. Cabinets and shelving from Pottery Barn tidy up kids’ toys in the family room. The ottoman is Crate and Barrel. Photography by Rob Brewster.

Something for Everyone
Clever design elements conjure a light, airy feel. Jackie loved the entryway’s deep blue Caitlin Wilson carpet so much she slipped its colors in here and there throughout the house, from the barn doors to the Lunada Bay backsplash tiles and funky Cottage Home bar stools in the kitchen. Skylights in several rooms lighten the spaces and the original brick fireplace in the living room sports a gray granite facelift.

N21ec09hom

The Allied Brass frameless mirrors conveniently tilt over the double vanity; Visual Comfort double bath sconces add an industrial nod. Carrara marble floor tiles are by Jerusalem Heights. Photography by Rob Brewster.

As part of the reno, Connors enlarged the footprint from 1,700 to 3,000 square feet, incorporating a new full bath for Ben, complete with heated floor. The accessibility is a game changer, his parents say. Connors also created a master suite for Jackie and Jonathan that includes a bedroom with a vaulted ceiling and windows on three sides, and a spa-worthy master bath with an oversized shower, body sprays and double vanity. “It’s their own private Idaho back there,” he says.

N21ec07hom

Barn doors, custom by Pariseault Builders, lead to the roomy backdoor ramp with access to the yard. Photography by Rob Brewster.

When the family finally moved in eighteen months later, they knew they’d found their forever nest where they and their six-year-old daughter, Abby, and Ben can live like any other family. “It’s his happy place,” they say.